15 februari 2016
Paramaribo,
Suriname
a
A
Bittere groentes, dansen en een eerste interview
Allereerst wil ik even zeggen dat ik het ontzettend leuk vind om te horen en te zien dat mijn blog ook echt gelezen wordt! En het is leuk om de reacties erop te lezen :)
In de afgelopen dagen heb ik echt weer ontzettend veel meegemaakt.. niet alleen maar positief, maar dat hoort er ook bij natuurlijk. Even een baaldagje en een paar alleen-voel-momentjes zitten er ook tussen. Daar ben ik dan natuurlijk minder blij mee, maar gelukkig is er genoeg positiefs om het te balansen! En het feit dat ik een huisgenootje heb waar ik het ontzettend goed mee kan vinden en ook veel dingen mee onderneem, scheelt ook echt een hele hoop! Niet dat mijn andere huisgenoten niet leuk zijn hoor, gelukkig wel. Ik voel me hier nu na twee weken echt al wel thuis en op mijn gemak. Heb zelfs al een soort van vaste 'hangplek' aan de waterkant, haha.
Maargoed, ik kan hier niet alles op gaan schrijven wat ik heb gedaan, dat is teveel, maar ik kan in ieder geval wel zeggen dat de kop eraf is wat betreft mijn onderzoek! Het eerste interview is gedaan! :) Er een transcript van maken is wat ik nu moet doen en dat is echt enorm veel werk. Dus misschien verzin ik daar nog iets anders op, al ben ik bang dat er niets anders op zit dan luisteren, typen, luisteren, typen en nog eens luisteren. Het was in ieder geval een interessant en enthousiast gesprek en ik heb een klein beetje het gevoel nu dat het toch wel van de grond aan het komen is. Het is leuk met mensen te praten over dingen die zij hebben meegemaakt. En als de mensen dan nog leuk zijn, is het helemaal fijn. Vanaf morgen moet ik in ieder geval weer op zoek naar nieuwe toeristen.. Ik vind het wel wat moeilijk focus te houden en geen nieuwe invalshoeken te pakken (oh oh oh ik ben zo snel afgeleid haha, maar er is ook zoveel interessants hier!), maar ik ga mijn best doen.
Ook wel een beetje lastig is hier het hebben van een goede work-ethic. Ik probeer ontspanning en werk zo goed mogelijk te combineren en gescheiden te houden, maar omdat het dicht bij elkaar ligt voor mij en omdat het hier nou eenmaal heeerlijk is, is dat toch echt wel een uitdaging. Dus vanaf morgen is dat mijn persoonlijke doel: weer elke dag op dezelfde tijd opstaan in ieder geval en op pad. Oh en ik moet komende week ook naar de vreemdelingendienst hier om mijn visum te laten verlengen! Een klein beetje spannend wel na al dat gedoe in Nederland met het visum, maar hopelijk krijg ik gewoon de stempel voor de laatste 60 dagen en hoef ik niet na 30 alweer naar huis. Want naar huis wil ik zeker nog niet!
Toevallig hadden we het erover of we hier zouden kunnen leven en ik moet eerlijk bekennen van wel. Het enige wat er dan bij komt kijken is dat je dan in SRD's gaat verdienen en dan wordt het leven hier natuurlijk wel iets anders. Maar op zich, na twee weken heb ik het prima naar mijn zin in dit mooi land. Heerlijk!
Ben afgelopen week ook uit geweest in een club genaamd Havana. Beroemd en berucht om zijn donderdagavonden; vanaf mijn aankomst hoor ik er al over. Lange uren dansen. We zijn eerst nog even naar een ander klein kroegje geweest (bij het woord kroeg zien jullie hoogstwaarschijnlijk wat anders voor je dan wat het was haha maar dat maakt even niet uit), maar in Havana ging het los. Ik ging er heen met twee huisgenootjes, waarvan het ene meisje nog met andere meisjes daar had afgesproken en ik zou daar ook de jongens uit het tour-huis (om ze zo maar even te noemen) zien. Het was echt een heeeerlijke avond zeg! Ik heb gedanst van 11 tot 4 ongeveer. Een super positieve sfeer hing daar en toffe muziek. Ik wil in Nederland ook echt meer naar feestjes of clubs met dat soort muziek, reggae, dancehall etc. Ik heb echt genoten. Iedereen daar wel denk ik, hoop ik.
Oh en deze week natuurlijk ook weer Surinaamse dingen geprobeerd. Al zou ik dat meer willen (en moeten) doen dan ik nu doe. Ik heb pom gehad: heerlijk! En borgoe (lokale rum, ik ben geen rum-fan, maar dit is echt heel lekker)! En een groente die antroa heet (ik weet niet of ik dit zo goed schrijf, maar dat maakt niet uit). Ik was van de week namelijk weer even bij de tourguys langs om iets te bespreken en mocht (moest?) ook mee eten toen er geluncht werd. Echt, de gastvrijheid hier is bijna om bang van te worden. Eten, drinken, bijna alles wat ik wil, kan ik bij ze krijgen: ''welkom in Suriname''. En als ik dan zeg dat ze niet iets speciaal voor mij moeten doen, dan is er gelach, want dat hier is gewoon vanzelfsprekend. Dus ik heb weer mee gegeten: rijst met gebakken vis (die hier, omdat het verser is, echt lekker is ook) en een rood prutje/sausje en dus die groente. Heel bitter! Dat is iets wat Surinamers blijkbaar erg graag eten en ik vond het eigenlijk ook best lekker, maar zo'n soort smaak kennen wij in Nederland niet (en heb ik ook in andere landen niet geproefd nog). Het is heel zacht in het begin en daarna is er een bittere nasmaak. Ik heb daarom niet de hele (voor hun kleine) berg opgegeten (Surinamers eten veel, voor wie het nog niet wist haha), maar wel genoeg om het lekker te blijven vinden! Het volgende is sopropo volgens mij, dat is nog een stapje bitterder...
Fietsen gaat me hier echt een stuk beter af inmiddels. Door de regen steeds neem ik ook nog wel vaak de taxi, want als het hier regent, dan regent het ook echt goed. Maar ik voel me zeker op de weg en zelfs rechts afslaan is geen probleem meer. De meeste keren kijk ik zelfs rechts,links,rechts in plaats van links, rechts, links! :)
Goed, ik ga nu slapen. Een fatsoenlijk tijdstip en aangezien ik flink verkouden ben geworden (bah) is dat helemaal geen slecht idee. Bovendien moet er vanaf morgen gewoon weer gewerkt worden. Foto's volgen later!
Lobi!
ps: de verloving is definitief afgebroken. Ik denk dat ik te straight forward was en hem heb afgeschrikt. Hij ontwijkt mijn blik en zegt geen woord meer tegen mij. Helaas (of niet haha).
pps: maken jullie je alsjeblieft geen zorgen over Zika. Dat wordt bij jullie in de media volgens mij meer opgeblazen dan nodig is. Ik smeer me keurig in en die mug steekt alleen overdag. Ik word overigens wel heel veel gestoken, 's avonds en overdag, ondanks het smeren, maar ik heb tot nu toe nog nergens last van! En zelfs mocht ik zoveel pech hebben het te krijgen, dan nog hoef ik er niet eens last van te hebben en als wel dan is dat even heel kut, maar omdat ik verder gezond ben, zou het geen grote gevolgen hebben ;)